Eerste RKZ-Franniez zijn voor Tessa

Tessa en een verpleegkundige met de Franniez

Tessa (l) met de Franniez

Als je een ziekte hebt die voor altijd of voor heel lang is, (‘chronisch ziek’ heet dat) dan is dat behoorlijk zwaar.  Het betekent vaak naar het ziekenhuis moeten en veel onderzoeken en behandelingen ondergaan. ‘Franniez’ steunen kinderen hierbij.  De eerste in het RKZ zijn op 6 januari uitgereikt aan Tessa.

 

Troost, moed en houvast

Tessa is chronisch ziek. Ze moet heel vaak naar het ziekenhuis. Daarom kreeg zij van het Kinderfonds Franniez de Franniez-spiraal. Franniez zijn kleurige kleine ‘tredes’. Telkens als Tessa nu voor een behandeling, onderzoek of iets anders naar het ziekenhuis komt, mag ze zo’n trede kiezen. Van de verpleegkundige of arts krijgt ze daarbij een sticker. Op die sticker staat een plaatje die iets te maken heeft met de gebeurtenis waarvoor Tessa komt. Bijvoorbeeld een prik, een operatie, een foto of een goede of slechte dag, dat kan ook. Deze sticker kan op de trede worden geplakt en die gaat op de spiraal. Alle kleurige tredes bij elkaar geven Tessa troost, moed en houvast voor alles wat nog komt.

Niet alleen Tessa krijgt Franniez. Alle kinderen die naar het RKZ komen met uitgebreide 3e-graads branwonden, diabetes en voor regelmatige hormoonbehandelingen, krijgen ze vanaf nu.

 

Kinderfonds Franniez

De Franniez waren een idee van een kinderverpleegkundige die Franny heet en zijn gemaakt door het Kinderfonds Franniez. Het fonds wil graag dat alle chronisch zieke kinderen in heel Nederland van 0 tot 18 jaar ze uiteindelijk ontvangen.  Meer weten? Kijk op www.franniez.nl