Boeken

Er bestaan veel boeken over ‘opname in een ziekenhuis’. Hieronder vindt u een paar aanraders.

Voor de kinderen

Vanaf ca. 1 tot 3 jaar

Lassa gaat naar het ziekenhuis

Lassa gaat naar het ziekenhuis voor een operatie. Gelukkig hoeft ze niet alleen. Papa en mama gaan mee. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Esther Plomp, 2001

ISBN: 9789075689181

Lassa Gaat Naar Het Ziekenhuis

Vanaf ca. 2 jaar

Nijntje in het ziekenhuis

Nijntje vindt het wel een beetje eng om naar het ziekenhuis te moeten om aan haar pijnlijke keel geholpen te worden. Maar omdat moeder, de dokter en de verpleegster allemaal even aardig en positief doen, valt het verblijf achteraf toch reuze mee.

Dick Bruna, 1996
ISBN: 9073991870

Nijntje in het ziekenhuis

Vanaf ca. 4 jaar

Een bed op wieltjes

Bart valt tijdens het rolschaatsen en breekt zijn been. Daarom moet hij naar het ziekenhuis. Omdat hij in het ziekenhuis jarig is, wordt zijn bed versierd. Zijn vriendin Marije komt op bezoek. De meester van de kleuterklas grijpt het gebeuren aan om op school de kinderen vertrouwd te maken met het ziekenhuis. Marije vindt het allemaal erg interessant tot zijzelf naar het ziekenhuis moet voor haar amandelen. Gelukkig mag haar speelgoedaap mee. Als de kinderen weer wat opknappen, ontdekken ze dat de dokter van Marije, die toevallig in de buurt woont, ook met zijn been omhoog moet zitten. Zelfs dokters kunnen vallen.

Vivian den Hollander, 2001

ISBN: 9026987846

Een Bed Op Wieltjes

Vanaf ca. 4 jaar

Paddington in het ziekenhuis

Paddington is gevallen. Hij weet niet meer wat er gebeurd is, maar hij heeft pijn en moet naar het ziekenhuis. Daar komen dokters hem onderzoeken en moet hij een nachtje blijven slapen. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties.

Michael Bond, 2015

ISBN: 9789402600995

Paddington in het ziekenhuis

Vanaf ca. 4 jaar

Kikker Cas in het ziekenhuis

Hoe gaat het eraan toe in een ziekenhuis? Wat gebeurt daar allemaal? Kort verhaal over kikker Cas die een longontsteking heeft en naar het ziekenhuis moet. Met paginagrote kleurenillustraties.

Héléne Poncelet, 2017

ISBN: 9789491144523

Kikker Cas in het ziekenhuis

Van ca. 4 tot 8 jaar

De operatie van kleine olifant

Vandaag moet klein olifant naar het ziekenhuis voor een operatie. Gelukkig blijven grote olifant en knuffel dicht bij hem. Ze gaan zelfs mee de operatiekamer in.

Jose Boone, 1996

ISBN: 9060207467

 

Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar

IJs voor Matthijs; over je amandelen knippen

De astma van Alex; als je soms moeite hebt met ademen

De darm van Harm

Het oor van Lenoor

Het been van Heleen

De buik van Bram

Het genies van Annelies

De migraine van Madeline

Serie de Ziekenboeg

C. Kliphuis, 1993

 

Vanaf ca. 7 jaar

Stef in het ziekenhuis

Stef heeft buikpijn. Eerst een klein beetje, maar het wordt steeds erger. Mama gaat met hem naar de dokter. Die weet al gauw wat er aan scheelt. Stef heeft een blindedarmontsteking. Hij moet naar het ziekenhuis. Daar krijgt hij een blauw jasje aan. voor de operatie. Iedereen is heel aardig tegen hem. Maar toch is Stef een beetje bang. Na de operatie moet Stef in bed blijven. Gelukkig komen mama, opa, en zijn zusje Mieke op bezoek. En hij doet spelletjes in de speelkamer met de andere kinderen. Zo erg is het helemaal niet in het ziekenhuis!

M. de Graaf, 2002

ISBN: 9026611307

Stef In Het Ziekenhuis

Vanaf ca. 8 jaar

Naar het ziekenhuis

Als je voor een korte of langere duur in een ziekenhuis moeten worden opgenomen, vind je in dit boekje veel informatie over de medische behandeling en de dagelijkse gang van zaken. In korte blokjes tekst staat veel verschillende informatie: hoe je in het ziekenhuis komt, wat je mee mag nemen en wat niet, wie er werken, de dagindeling, eten en bezoek, pijn en uitleg over moeilijke termen.

Sylvie Vanhoucke, 2000

ISBN: 9058380734

 

Vanaf ca. 10 jaar

Kunnen dokters ziek worden?

Kent de dokter alle ziekten uit zijn hoofd? Wat gebeurt er in een ziekenauto die onderweg is naar het ziekenhuis? Waarom is het zo warm in het ziekenhuis? Als je in bed moet liggen, hoe kun je dan naar het toilet? Moeten veel jongens aan hun piemel geopereerd worden? Waarom dragen dokters soms een kapje voor hun mond? In ‘Kunnen dokters ziek worden?’ vind je antwoord op vragen van kinderen over ziek zijn en het ziekenhuis. Je komt een heleboel te weten over hoe het er in een ziekenhuis aan toe gaat en wat er met je gebeurt als je er wordt opgenomen. Alles wordt duidelijk en eenvoudig uitgelegd.

Dirk Musschoot, 1999

ISBN: 9059540093

Kunnen dokters ziek worden?

Vanaf 15 jr

Broers en zussen in en om het ziekenhuis

Jongeren, kinderen en volwassenen vertellen over hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis. Met kleurenfoto’s.

Anjet van Dijken, 2017

ISBN: 978940143828

Broers en zussen in en om het ziekenhuis