Weer naar huis

Als je brandwonden genezen zijn, mag je meestal naar huis. Maar soms moet je eerst nog naar een revalidatiecentrum. Daar kun je verder herstellen.

Revalideren gebeurt ook al in het ziekenhuis. Fysiotherapeuten helpen daarbij.

Thuis moet je in het begin nog iedere dag nieuw verband. Maar dat kunnen je vader of moeder doen, of anders iemand anders die heeft geleerd hoe het moet.

Je mag ook weer ‘gewoon’ onder de douche of in bad. De eerste paar keer is dat best moeilijk. Zeker als je na het ongeluk onder diezelfde douche hebt gestaan. Maar het moet toch!

Eén keer per week moet je terug naar het ziekenhuis voor controle. En als het genezen is, hoor je hoe vaak je nog moet terug komen.

Hoe vaak hangt af van de littekens en waar ze zitten. Als je brandwondenlittekens hebt, moet je meestal onder controle blijven tot je uitgegroeid bent. En soms nog langer. Een operatie om littekens mooier te maken, doen ze pas als je bent uitgegroeid. De verpleegkundige vraagt iedere controle hoe het met je gaat.

Als een wond langer dan 14 dagen open is geweest, krijg je vaak littekens.

Drukkleding moet dag en nacht aan blijven.

Als je littekens hebt, krijg je speciale drukkleding mee. Dat zijn hele strakke, elastische kleren. Die zorgen ervoor dat de littekens zo vlak mogelijk blijven. Ze kunnen er jammer genoeg niet voor zorgen dat je geen littekens krijgt. Dit pak heb je dag en nacht aan. Het mag alleen uit voor douchen en verzorgen van de littekens.

Drukkleding beschermt je huid en het helpt ook goed tegen de jeuk. Je moet ze minstens een half jaar dragen.

Het is altijd fijn om weer thuis te komen. Maar ook wel een beetje spannend. Je was net helemaal gewend aan je leven in het ziekenhuis. Hoe zal het met de verzorging van de wonden gaan? In het ziekenhuis was er altijd een verpleegkundige bij. Maar het is natuurlijk wel fijn om weer lekker in je eigen bed te kunnen slapen. En te spelen met je broertjes of zusjes.