Weer naar huis

Als je brandwonden genezen zijn, mag je meestal naar huis. Met ernstige brandwonden moet je soms nog eerst naar een revalidatiecentrum, om verder te herstellen.

Revalideren (herstellen) doe je ook al in het ziekenhuis. Fysiotherapeuten helpen je daarbij.

Als je net thuis bent, moet je vaak nog iedere dag een nieuw verband. Dat kunnen je ouders doen, of iemand anders die heeft geleerd hoe het moet.

Thuis mag je ook weer ‘gewoon’ onder de douche of in bad. Dat is soms best moeilijk, zeker als je na het ongeluk onder diezelfde douche hebt gestaan. Maar wat moet, dat moet!

Eén keer per week moet je terug naar het ziekenhuis voor controle. Als al je wonden genezen zijn, krijg je te horen hoe vaak je nog moet terug komen. Hoe vaak hangt af van de ernst van de littekens en waar ze zitten.

Je moet vaak onder controle blijven tot je uitgegroeid bent. En soms nog langer. Een operatie om je littekens mooier te maken, krijg je pas als je bent uitgegroeid.

Drukkleding moet dag en nacht aan blijven.

Als een wond langer dan 14 dagen open is geweest, heb je meer kans op littekens. Als ze denken dat je littekens krijgt, krijg je speciale drukkleding mee. Dat zijn hele strakke, elastische kleren die ervoor zorgen dat je littekens zo vlak mogelijk blijven. Maar het ontstaan van de littekens, kunnen ze helaas niet voorkomen. Dit drukpak moet je dag en nacht dragen. Het mag alleen uit tijdens het douchen en verzorgen van de littekens.

Het drukpak beschermt niet alleen je huid, maar helpt ook goed tegen de jeuk. Je moet het minstens een half jaar dragen.

Natuurlijk is het fijn om weer thuis te komen, maar ook wel een beetje spannend. Je was net helemaal gewend aan je leven in het ziekenhuis. En wie moet er nu je wonden verzorgen? In het ziekenhuis was er altijd een verpleegkundige in de buurt.

Maar het is wel fijn om je eigen spullen weer om je heen te hebben en om je familie en vrienden weer te zien.