Interview met de kinderarts

Britney uit groep 8 wilde graag een werkstuk maken over het beroep kinderarts. Ze trok de stoute schoenen aan en stuurde een e-mail naar het Rode Kruis Ziekenhuis. Kinderarts Dirk-Jan van Zuidam beantwoordde graag haar vragen. Lees hieronder het interview, dan weet je precies wat zijn beroep inhoudt. Misschien ook een leuk onderwerp voor jouw werkstuk of spreekbeurt?

Hoe lang bent u al kinderarts?
“Ik ben nu 6 jaar kinderarts. In 2005 was ik klaar met de opleiding.”

Waarom bent u juist kinderarts geworden en koos u niet een ander beroep?
“Ik wilde eerst heel graag chirurg worden, maar toen ik tijdens de studie stage had gelopen op de kinderafdeling vond ik dat veel leuker! Toen ik zo oud was als jij wilde ik al dokter worden, ik heb eigenlijk nooit iets anders gewild.”

Wat doet u vooral als kinderarts?
“Wat wij als kinderarts vooral doen is veel zieke kinderen zien en erachter proberen te komen waarom ze ziek zijn geworden. Dit is altijd eerst nodig omdat je anders geen goede behandeling kunt doen of dan geef je de verkeerde medicijnen. Dat kan natuurlijk niet! Soms is het heel makkelijk, als je bijvoorbeeld een oorontsteking hebt, of je voelt je niet zo lekker en moet spugen bij een buikgriepje. Maar deze kinderen komen meestal niet bij ons terecht. Als het wat moeilijker is om erachter te komen wat er aan de hand is of een kind is erg ziek, dan roept de huisartsof een andere dokter onze hulp in.”

Welke opleiding heeft u gevolgd?
“Ik heb na de basisschool eerst VWO gedaan, dat is verplicht, anders kun je geen dokter worden. De opleiding of studie om arts te worden heet ‘Geneeskunde’ en duurt 4 jaar, als je alles netjes op tijd doet. Daarna moet je nog een basisartsendiploma halen, en dat duurt 2 jaar. Vervolgens word je vaak assistent-arts bij een opleiding die je graag wilt doen. De opleiding tot kinderarts duurt nog eens 5 jaar! Dat is dus heel wat jaartjes naar school en studeren, maar daarna ben je ook nog niet klaar! Alle dokters moeten zich verplicht laten bijscholen, ook als ze al klaar zijn met hun studie. Als ze dat niet doen verliezen ze hun bevoegdheid om dokter te mogen zijn, dat betekent dat ze dan geen dokter meer mogen zijn. Best ingewikkeld hè.”

Hoeveel uur werkt u per week en werkt u ook ’s nachts?
“Ik werk vaak ’s nachts, want dan kan een kind natuurlijk ook ziek worden, net als in het weekend. Eigenlijk hebben we met alkaar in Nederland afgesproken dat er 24 uur per dag en 7 dagen per week een kinderarts beschikbaar moet zijn in het ziekenhuis, dus ook ’s nachts als dat nodig is. Gelukkig woon ik dicht bij het ziekenhuis, dus ik mag wel in mijn eigen bed slapen, als ik er maar binnen 15 minuten kan zijn. Als je alles bij elkaar optelt dan werk ik gemiddeld 60 uur per week, soms iets meer en soms iets minder. Dat vinden mijn kinderen niet altijd even leuk als papa weer moet werken, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Maar verjaardagen mis ik nooit hoor!”

Terug naar ‘Voor school’